طلاسازی یا زرگری به حرفه‌ی ساخت طلا و سایر فلزات گرانبها می‌گویند. طلاسازی به عنوان یک شغل و حرفه ی پول ساز شناخته شده است. در کارگاه طلاسازی هم محصولات تک با سفارش منحصر به فرد مشتریان ساخته میشود و هم محصولات به صورت عمده تولید میشود.

طلاساز کیست؟

طلا ساز یا زرگر اساساً یک فلزکار است که در کار با طلا و سایر فلزات گرانبها تخصص دارد. امروزه عمدتاً در جواهرسازی تخصص دارند و در گذشته، زرگرها ظروف نقره، بشقاب، جام، ظروف تزئینی و خدماتی و اقلام تشریفاتی یا مذهبی را نیز می‌سازند.
این تجارت اغلب شامل مهارت‌های جواهرسازی و همچنین مهارت‌های مشابه نقره‌ساز می‌شود.

طلاسازی

شرایط کاری کارگاه طلاسازی

یک زرگر معمولاً 38 ساعت در هفته، از شنبه تا پنجشنبه در کارگاه طلاسازی دارای تهویه مطبوع کار می کند. برخی از زرگرها جمعه ها نیز کار می کنند. طلا سازان معمولا فروش محصولات خود را به صورت طلا عمده به فروش میرسانند.

چگونه یک طلا ساز شویم؟

شما علاوه بر تحصیل آکادمیک در این رشته٬ برای تبدیل شدن به یک زرگر با تجربه کارآموزی طلاسازی و جواهرسازی را در کارگاه طلاسازی انجام دهید. هرچند برای موفقیت در ساخت طلا  نیارمند داشتن ذوق و سلیقه نیز هستید.

همچنین می توانید در آموزشگاه های طلا سازی و جواهرسازی ثبت نام نموده و مدرک مربوطه را دریافت نمایید. مدارک آموزشگاه طلاسازی  و جواهر سازی معتبر صادر شده از سازمان فنی حرفه ای هستند و علاوه بر معتبر بودن در کل کشور، دارای کد بین المللی هستند و قابل ترجمه میباشند.

کارگاه طلاسازی

ابزارها و فناوری های طلاسازی

طلاسازان باید بتوانند از ابزارهایی که اغلب بسیار ظریف و تخصصی هستند برای ریخته گری، خم کردن، برش و ریسندگی طلا و سایر فلزات استفاده کنند. آنها همچنین ممکن است نیاز به٬ استفاده از دستگاه های تخصصی در این زمینه ماشین تراش و ابزار تخصصی برای سنگ زنی و تکمیل جواهرات طلا داشته باشند.

آشنایی با مراحل ساخت طلا و جواهر

مرحله اصلی تولید وساخت طلا و جواهر٬ طراحی و ایدپردازی می باشد. طراح و ایده پرداز با خلاقیت و توانایی خود درحالی که مسلط به مباحث طلاسازی است٬ ایده ها را به صورت اسکیس روی کاغذ می آورد و طرح را برای مراحله ساخت  آماده می سازد. در اینجا بایدمشخص شود طرح اولیه بر اساس چه سبکی تولید خواهد شد؟

سه حالت کلی روش ساخت اولیه جهت مشخص کردن مراحل تولید وجود دارد:

حالت اول: اگر به صورت دستی ساخته و ارائه شود مرحله ساخت طرح مستقیم شروع خواهد شد سازنده طلا طرح را بر روی فلز مورد نظر قرار داده و اره می‌کند.

حالت دوم: اگر طرح برای تولید لیزر یا برش با دستگاه cnc باشد نیاز است طرح در نرم افزار کورل یا راینوترسیم شود تا فایل طرح به دستگاه دستگاه سی ان سی جهت برشکاری داده شود.

حالت سوم: در صورتی که قطعه طراحی شده برای روش ریخته گری طراحی شده باشد مراحل ب ریخته گری را در ادامه دنبال می کنیم.

طلا سازی

مدل سازی

مدل سازی در طلاسازی یعنی ایجاد و ساخت نمونه یک طرح سه بعدی از طرح و ایده اولیه ایده اولیه جهت مرحله بعدی ریخته گری
روش های مدل سازی به سه عامل بستگی دارد طرح روش تولید و تعداد تولیدات هست و بحث این که طرح مورد نظر تولید محدود دارد یا تولید انبوه انتخاب می شود در مورد روش های آن در مقاله های دیگر توضیح خواهیم داد.

ساخت قالب ریخته گری

قالب های ریختهگری در طلاسازی برای تولید یک کپی دقیقه از طرح و مدل به کار میرود قالب ها به دو روش ساخته می شوند:

  1. ساخت قالب لاستیکی و یا سیلیکونی از روی مدل های مومی یا غیر فلزی:  در این روش مدل در داخل یک قاب قرار گرفته و سپس قاب با یک سری از مواد شیمیایی از ترکیبات سیلیکونی مایع میشود پس از مدتی مواد شیمیایی به صورت جامد در می آیند که این مواد دارای خواص لاستیکی می باشند.
  2. ساخت قالب لاستیکی به روش پخت لاستیک:

    در این روش از یکسری لاستیک‌های ویژه که به صورت ورقه‌ای و یا خمیری در بازار موجود می باشد استفاده می گردد به این صورت که جسم فلزی یا هر نوع جنس که تحمل دمای ۴۰۰ داد تا ۴۵۰ درجه سانتیگراد را داشته باشد در میان لایه های لاستیکی قرار داده می شود و سپس با توجه به اندازه قطعه کار و نوع لاستیکی که در زیر پرس های مخصوص پخت لاستیک قرار می گیرد گرما از دو سطح بالایی و پایینی پلاستیک رسیده و لایه های لاستیکی به هم میچسبند.

بعد از طی یکی از روش‌های بالا یک قالب لاستیکی اطراف مدل را فرا گرفته است که با یک تیغ جراحی مخصوص قالب لاستیکی بریده شده و مدل از آن خارج می گردد و یک فضای خالی جهت تزریق موم در مرحله بعد فراهم می گردد.

دستگاه پخت لاستیک ریخته گری در طلاسازی

تزریق موم

در این مرحله موم به‌وسیله دستگاه تزریق درون قالب های لاستیکی و یا سیلیکونی که در مرحله قبل تهیه شده بود تزریق می گردد و فضای خالی درون قالب به این صورت از موم پر می‌شود و یک کپی از مدل شما تهیه می‌شود در این مرحله به تعدادی که از مدل می‌خواهیم بسازیم باید کپی مومی تهیه کنیم.

گچ گیری سیلندر ریخته گری

بعد از اتمام مرحله شاخه کردن موم ها شاخه مومی را در یک سیلندر فلزی ریخته گری قرار داده و داخل آن را با گچ مخصوص ریخته گری پر می‌کنیم تا شاخه را کاملا بپوشاند و سپس زمان لازم می دهیم تا گچ داخل سیلندر سیلندر خشک شود. این که پس از خشک شدن یک قالب نسوز و خشک جهت استفاده در کوره های ریخته گری به ما میدهد.

موم زدایی و پخت سیلندر

بعد از خشک و سفت شدن قالب گچی٬ سیلندر را داخل موگیر بخار قرار میدهیم تا گرمای بخار موم داخل سیلندر را ذوب کند تا از گچ خارج شود در پایان این مرحله سیلندر های گچی وارد یک کوره پخت می گردند تا پس از طی یک دوره زمانی ۸ الی ۱۲ ساعتی یک قالب گچی آماده برای تزریق فلز در مرحله ریخته گری فراهم شود.

با خروج موم های داخل سیلندر بر اثر گرمای بخار دستگاه موم گیر٬ فضای خالی طرح داخل قالب گچی ایجاد می شود که جای آن را با فلزات مذاب مورد نظر پر می‌کنند.

ریخته گری

در این مرحله فلزات مذاب نظیر طلا با روش های خاصی مانند استفاده از دستگاه سانتریفیوژ یا ماشین های القایی با سیستم حفاظت شده و روش وکیوم (خلاء) با دقت بالایی داخل قالب گچی را پر می کند و طرح داخلی قالب را ایجاد می کند.

ریخته گری در طلاسازی به چهار روش انجام می‌شود:

روش ماسه‌ای – روش کف دریا – روش وکیومی یا مکشی – روش گریز از مرکز یا سانتریفیوژ
پس از مرحله ریخته گری به یکی از روش‌های نامبرده سیلندر از ماشین جدا شده تا طلای مذاب سرد شود و به صورت جامد در بیاید.

بعد از این محل قالب گچی و ذرات گچ شسته می‌شوند تا فقط خوشه ریخته شده از طلا باقی بماند این مرحله با کمک دستگاه واترجت یا گچ شور است که با فشار زیاد ذرات کس را از روی قطعه میزداید.

برش شاخه های ریخته گری

برش شاخه های ریخته گری بعد از خارج کردن درختچه‌ها از داخل سیلندر٬ باید قطعات شاخه‌ها را از هم جدا کرد و به قطعات کوچکتر تبدیل کرد.

شستشو

در این مرحله از ماشین شوینده التراسونیک برای تمیز کردن قطعه از براده های مرحله سایش و ذرات ریز گچ که در حفره‌های کوچک قطعه کاری باقیمانده استفاده میگردد.

ماشین شوینده التراسونیک

کاربرد دستگاه التراسونیک در مورد چربی گیری و تمیز کردن قطعه قبل از انجام آبکاری می باشد.

این ماشین با استفاده از سیستم مافوق صوت امواج قوی در محیط مرطوب ماشین ایجاد می کند که منجر به پاک شدن قطعه کاری از آلودگی های میکروسکوپی می گردد و در نتیجه قطعه پس از خروج از این ماشین دارای درخشندگی خاصی می شود.

پرداخت و سوهان کاری

 مرحله اصلی کار طلاسازی از این مرحله می باشد زیرا مراحل قبل توسط تیم طراحی و مدلسازی و قالبساز و ریخته‌گری انجام شده و طلاساز با دقت و ظرافت کاری و تبحر باید نتیجه کار را به اتمام برساند.

مخراجکاری

یکی از مراحل بسیار مهم در پروسه تولید جواهرات است. مخراجکار با دقت بسیار و ظرافت٬ سنگ ها را در جای مشخص خود قرار می‌دهد و سعی می‌کند ظرافت های لازم را در انجام مراحل مخراج کاری به کار ببرد.

تمیزکاری٬ پرداخت و تمیزکاری مدل

بعد از اینکه مخراجکار نگین‌ها و گوهر‌ها را بر اساس طرح و مدل در جای خود قرار داد٬ نیاز است که مراحل تمیز کاری و جلا دادن انجام شود تا نمونه ساخته شده به مرحله آبکاری برسد.

آبکاری

مرحله آبکاری در کارگاه طلاسازی به کمک سیستم الکترولیت صورت گرفته و یک واکنش شیمیایی منجر به تغییر رنگ و برق جلای بیشتر قطعه طلا و جواهر میباشد. تغییرات رنگ می‌تواند به رنگ زرد لیمویی٬ طلای سفید و طلای رزگلد باشد.

پرداخت و شستشو نهایی

برای تمیز کردن نهایی بعد از اتمام مراحل ساخت طلا ٬ شستشو از ماشین بخار شور استفاده می شود که بهترین نتیجه را برای کارهای دارای سنگ های جواهر از قبیل الماس زمرد یاقوت و غیره می‌دهد.

از ماشین بخار برای تجدید و جلا دادن طلا و جواهر که در معرض نمایش قرار داده شده است نیز استفاده می‌شود این عمل در عرض چند ثانیه و با قرار دادن قطعه طلا در زیر دهانه بخار ماشین صورت می گیرد که باعث تمیز و درخشان شدن آن میگردد.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد دیوان گلد، لطفا اینجا را کلیک کنید.

برای بازگشت به صفحه اصلی، لطفا اینجا را کلیک کنید.

برای مشاهده به روز ترین تغییرات بازار ارز کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید